Asane

Naše fizičko tijelo je stvoreno za kretanje i vježbe. Medjutim, naš svakodnevni  način života nam ne pruža više prirodno i dovoljno pokretanje svih mišića i zglobova i kao posljedica toga, s vremenom, počinjemo da  patimo od raznih bolesti.
Što smo mlađi tijelo je fleksibilnije, a onda godinama postajemo krući i bolnije nam je praviti bilo kakve pokrete. Nepokrenost znači bolest i smrt. Disciplinirano vježbajući yogu sa vremenom postajemo gipkiji, a samim tim i zdraviji.A znamo jako dobro da „sve bez zdravlja je Ništa!“
Na sanskritu se yoga položaji nazivaju Asane-  što znači udoban položaj u kome se može ostati duže vremena.Tek tada asana može da djeluje.. Asane su jedan od osam udova yoge,
 
a mi na Zapadu najčešće pod yogom podrazumijevamo upravo tjelesne kretnje i položaje.
Asane prepoznajemo i pamtimo po njihovim imenima. Neke su dobile imena po životinjama, kao recimo kobra, riba, lav ili zec. Neki asane su dobili imena po izgledu položaja tela, kao trougao, planina ili drvo. Treće su dobile ime po čuvenim yogijima kao recimo Kašjapasana ili Matsjasana.
 Pravilno vježbanje mora biti ugodno, a praktikovanje asana blagotvorno na tijelo, um iduhovni život. Za yogu tijelo je kao vozilo za dušu na putu prema savršenstvu, ayogijsko fizičke vježbe su osmišljene da razvijaju ne samo tijelo, več također pružaju mogućnosti za  proširenjem mentalnih i duhovnih sposobnosti.
 
Postoje grupe asana koje imaju posebno djelovanje  na pojedine dijelove tijela ili organe kao npr. na grlo i štitnjaču, zatim one koje djeluju na mozak i glavu, na zdjelicu, trbuh, noge i ruke itd. Ukoliko imamo neki problem mozemo se više fokusirati na ove određene asane i problem vremenom moze postati minoran, ako već ne i sasvim nestati.
Yoga asane se fokusiraju prije svega na zdravlje kralježnice, a onda jačaju mišiće cijelog tijela, učvršćuju zglobove, poboljšavaju cirkulaciju cijelog tijela, utiču na unutranje organe i endrokrini sistem, djeluju stabilizirajuće na um,uravnotežuju psihu,daju snagu i unutranju i vanjsku stabilnost.

Komentariši