Vježbati yogu i biti u yogi

“Baviti se yogom” može uistinu svako. Yoga ja nauka i svako joj prilazi u skladu sa svojim afinietima, željama i mogućnostima. Yoga nikada i nikoga ne ostavlja bez rezultata i bez nagrade i daje nam tačno to po šta smo došli i šta tražimo od nje.

Ukoliko se yogi prilazi samo sa aspekta fizičih vježbi, ukoliko nas zanima samo fizička izdržljivost, snaga, redovitim vježbanjem postizaćemo sve to. Ukoliko potrebujemo koncentraciju, usklađen dah, smirenost uma- i ovo ćemo vremenom postići. Yoga je dar ljudima i jedan preduvjet za izvrsno fizičko i mentalno zdravlje; ona je najbolja moguća podloga za bilo kakve sportove, čak i one koji iziskuju najzahtijevnije fizičke napore kakve imaju recimo alpinisti, trail trkači, biciklisti…. Međutim, yoga tu ne završava. Zapravo, yoga tu tek počinje!!

“Biti u yogi”je slijedeći stepen koji možemo postići. Biti u yogi podrazumijeva biti u harmoniji sa svim oko sebe. To ne znači ne imati akcije i reakcije. To ne znači ne djelovati i samo sjediti u meditaciji izolovan od vanjskog svijeta. Veći je izazov boravak u svijetu, aktivno življenje i odrađivanje svojih zadataka ( dharme). Pravi yogi/ yogini (ženski rod) uspijevaju plivati u svakodnevnom životu na talasima mira i ljubavi. Kad god i koliko god je moguće, po putanji ljutnje- pošalje osmijeh, po putanji zavisti- pošalje suosjećanje, po putanji mržnje uputi nesebičnu ljubav. Uprkos svim teškoćama i izazovima pravi yogi uvijek je sretan. Yogi koji boravi u čistom stanju svijesti, onaj koji je povezan sa silama Univerzuma, ni u kom slučaju ne treba, niti traži potvrdu u vanjskom svijetu. On sam je potvrđen u sebi.

Ovo doba donosi najteže uvjete i borbe na svim planovima. U ovom dobu sve je zasnovano na materijalnim dobitima, a u međuljudskim odnosima preovladavanju interesi, vlada nepovjerenje, netrpeljivost i zakon jačeg. U dobu Kali yuge, željeznom dobu, najtežem vaktu i zemanu, ostati u yogi bilo bi naviše moguće ljudsko postignuće. Ostati u yogi moći će samo najopremljeniji, sa najboljom karmom, sa velikim zalihama ljubavi, samilosti, mogućnosti praštanja.

Ipak, ovo naše doba je i doba najvećih duhovnih izazova i iz tog razloga na Zemlji inkarnirao se veliki broj čistih duša samo sa jednim razlogom, a taj je da pomognu razvoju ljudske svijesti. Duhovni učitelji nisu više samo u pećinama Himalaya. Potrebni su nam kao svetionici na nemirnom moru. Pokušajmo ih pronaći, pokušajmo naučiti nešto od njih, pokušajmo uzgojiti osobine kakve imaju najviši od najviših.Jer, velim vam, prilika je! Ljudski život vrijedan je dijamant koji se ne stiče tak tako. Razmislite o svemu..

love, a.